lördag 20 mars 2010

Littorin och Husmark Pehrsson

Hur länge till ska Littorin påstå att ingen drabbas av sänkt ersättning?

En olycka kommer sällan ensam. Här är två stycken: Sven Otto Littorin och Cristina

En olycka kommer sällan ensam. Här är två stycken: Sven Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrsson. Foto: Scanpix

Ja vad ska man säga, nog är det så, en olycka kommer aldrig ensam.

Att alliansen ljuger så dom tror sig själv det har väl varenda kotte förstått nu .

Vem har inte hört att merparten av de utförsäkrade sjuka skulle få mer i plånboken.

Men nu har sanningen än en gång kommit ikapp dessa lögnare !

Nog borde man kunna få begära mer av dessa politiker !En bra verklighetstrogen artikel som beskriver Sverige av idag !

Regeringens två mest misslyckade ministrar, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M), kunde notera ett nytt försmädligt nederlag i torsdags när statistiken kom från Försäkringskassan.

Den visade att hälften av de 12 000 långtidssjuka som flyttades över till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet, när de inte längre fick vara sjukskrivna, förlorade på det. För ett par tusen av dem handlar om att de förlorat så mycket som 5 000-10 000 kronor i månaden och för 3 000 av dem är det fråga om allt mellan en och fem tusenlappar.

För den som känner till sociallagstiftningen var denna betydande försämring av levnadsstandarden för de långtidssjuka som sparkades ut från Försäkringskassan förväntad. Men Littorin, som ju avslöjats som ministern som inte riktigt håller reda på vad som händer i sitt departement, hade inte en susning om detta.

Tvärtom stack han fram snoken i december, när den här helt tokiga försämringen klubbades igenom i riksdagen, och förklarade långtidssjuka som friska och arbetsföra och sade att de flesta skulle få höjd ersättning.

Det fick han äta upp snabbt.

Redan efter drygt en månad, när den första statistiken kom, visade det sig att Littorin haft fel. Han försökte slingra sig och menade att statistiken skulle rätta till sig efter ett par månader.

Nu har den tiden gått och det visar sig att Littorin hade fel igen. Några har visserligen fått litet mer i ersättning, en eller annan hundralapp, men hälften av dem som sparkades ut har fått mindre och några tusen har fått rejäla minskningar.

Tilltron till Littorins förmåga att hantera statistik och göra beräkningar har onekligen fått sig en rejäl törn.

Hans försök att slingra sig undan smäleken och stå där med brallorna neddragna är att säga att alla arbetslösa måste behandlas lika och det är alltid bättre att ha en lön att leva på än bidrag.

Detta djupt olustiga resonemang att skuldbelägga kroniskt sjuka personer, ofta cancerpatienter i livets slutskede, och anklaga dem för att vara arbetsskygga och leva på bidrag, placerar Littorin i politikens skamvrå.

Där sitter redan "Kommandoran" som flyr undan allt ansvar och vältrar över statens kostnad på kommunerna genom att hänvisa till kommunernas socialbyråer. Denna slabanghöger borde skämmas för hur den behandlar folk.

Hela den här galenskapenmed en stupstock för långtidssjuka i sjukförsäkringen och försämrad ersättning strider mot alla principer om inkomstrelaterade ersättningsnivåer i socialförsäkringarna.

Dessutom är de inte förklarade arbetsföra, utan befinner sig i rehabilitering.

Inkomstrelaterade nivåer har alltid varit en nagel i ögat på högern som ständigt tyckt att samhällets stöd till dem som drabbats av ofärd ska vara så litet som möjligt.

Det är ett program som Littorin/ "Kommandoran" följt fullt konsekvent. Först pressade man ner a-kassan, gjorde det dyrare att vara med och sänkte ersättningarna. Sedan vingklipptes deltidarnas ersättningar och därefter gav man sig på de sjuka och kastade ut dem från Försäkringskassan efter 2,5 års sjukskrivning.

Det måste bli stopp på denna sociala nedmontering, så Littorin efter valet får återgå till sitt knoddjobb på moderaternas oppositionskansli.

Där gör han minst skada.

Bild Jan G Andersson
jan.g.andersson@ostran.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar