fredag 5 mars 2010

Rune Blixt /Resurs.ning.com

Är det tillåtet att ha en sjukdom i sverige idag?
De sjukas situation diskuteras högljutt just nu. Det är många som har synpunkter och en del drar sig inte för att kalla sjuka människor för fuskare. Denna debatt har skapat stor oro bland sjuka och det börjar kännas som om det inte är tillåtet att ha en sjukdom i Sverige i dag. Jag har själv en sjukdom som jag tycker är väldigt jobbig och som gör att jag inte klarar av ett arbete.

Jag har försökt få hjälp för de besvär jag har och träffat väldigt många läkare, men ingen har klarar av att ge mig hjälp. Att varje dag dygnet runt året om ha en värkande kropp som man inte kan få någon hjälp för gör att man tillslut inte orkar besöka flera läkare. Svaret blir alltid detsamma, så man har helt enkelt gett upp hoppet att få någon hjälp. Att ständigt behöva ha värk i sin kropp gör att man blir helt energilös. Hur gärna man än vill och försöker bygga upp energin så går det inte. En fullt frisk människa som blir energilös behöver bara sova några timmar för att bygga upp energin igen, men för mig spelar det ingen roll hur mycket jag sover eller vilar.

Vid minsta lilla rörelse eller kraftansträngning så förvärras sjukdomen och värken, men ibland är man tvungen att göra saker man inte klarar av bara för att vardagen ska fungera. Men då får man också betala för det genom att man blir sämre. Det är oerhört frustrerande att inte kunna få någon hjälp för sina besvär och den debatt som pågår nu är oerhört jobbig eftersom man känner sig som en fuskare trotts att man har det ganska jobbigt med sin sjukdom.

Jag har provat många olika mediciner men alla har det gemensamma att de ger lindring ett litet tag för att sedan bli helt verkningslösa. Visst jag skulle kunna droga ner mig med riktigt starka mediciner men känner att jag inte vill riskera att bli beroende.

Tydligen finns det sjukdomar i dag som det inte finns någon hjälp för och som läkarvetenskapen har svårt att förstå och förklara. Att ha en sådan sjukdom och att behöva utsättas för den press som denna debatt medför gör att man mår mycket sämre och man bryts helt enkelt ned som människa, man orkar helt enkelt inte med den okunskap som finns bland vissa individer och som ibland gör uttalanden så man som sjuk blir riktigt mörkrädd.

Min dröm är inte ett arbete, utan det är att få hjälp för mina besvär så att jag kan fungera. Eventuellt skulle jag sedan kunna bygga upp energin i min kropp igen så att jag eventuellt i framtiden skulle kunna orkar med ett arbete. Men som det fungerar i dag så är det helt otänkbart att jag kommer att få uppleva det.

Det finns många som befinner sig i samma situation som jag gör och gemensamt för alla dessa är att det tyvärr inte finns någon hjälp att få och de flesta har tömt ut alla möjligheter som står till buds. Jag har blivit tvungen att acceptera min situation och jag försöker leva ett så normalt liv som möjligt trots mina besvär. Det skulle vara oerhört skönt om även omgivningen kunde göra det så vi som är sjuka slipper känna oss som bovar och fuskare, för det är jobbigt nog ändå.

Jag har jobbat i över 30 år trots mina besvär, men tillslut gick det inte längre utan jag var helt enkelt tvungen att ge upp kampen mot min sjukdom och inse mina begränsningar för att jag överhuvudtaget skulle orka med att leva. Döm inte de sjuka för hårt, utan fråga istället hur de mår, för det kan finnas många bakomliggande och jobbiga orsaker till sjukdomen som du inte förstår om du är en fullt frisk människa som aldrig har drabbats av svårigheter eller sjukdom.


Rune Blixt / Resurs

Rune beskriver verkligheten för oss sjuka!
Det är inte arbete som fattas utan förståelse och hjälp att bli frisk om det går !
Vi är inte lata myglare !
VI VILL BLI FRISKA !

2 kommentarer:

  1. Har du nån pejl på vad som har hänt med Rune, hans sida verkar vara nere sen nån eller några veckor ?

    SvaraRadera
  2. Ser också att den är borta, raderad, vet inte heller vad som hänt?

    SvaraRadera