fredag 21 maj 2010


http://di.se/Artiklar/2010/5/20/207302/Heta-stolen-Mona-Sahlin/

Är inte höga ersättningsnivåer i A-kassa och långtidssjukskrivningar
ett simpelt (men smart) sätt att köpa många röster, där ett betydligt mindre antal rika röster får betala? /Mats
Nej. Det är inte värdigt att tränga ut svårt sjuka människor – cancersjuka – ur sjukförsäkringen, och samtidigt sänka skatten mest för dem som tjänar bäst. Vi står upp för de som blir sjuka – och tycker att de som tjänar bäst kan bidra lite mer. För ett modernt samhälle är det viktigt att ha fungerande omställningsförsäkringar. Det bidrar till att människor smidigt kan gå från ett jobb till ett annat. Då utvecklas Sverige. När våra gemensamma försäkringar urholkas klamrar sig människor fast vid de gamla jobben. Då stagnerar utvecklingen.

Jag håller med att det inte är värdigt att tränga ut svårt sjuka människor ur sjukförsäkringen och sänka skatterna för de som tjänar mest.
Men vad menar Mona med svårt sjuka ? Är det att vara cancer sjuk ? Alla andra som har kroniska sjukdomar men som inte är dödliga, är inte dom svårt sjuka ?

I hur stor utsträckning kommer ni att återställa sjukförsäringsreglerna om ni kommer till makten? Tänker då i första hand på de utförsäkrade. Om de kommer att "återförsäkras"?
Ja. De som utförsäkrats av regeringen och inte kommit vidare ska återförsäkras. Den borgerliga regeringen har trängt ut svårt sjuka människor – cancersjuka – ur sjukförsäkringen. Vi har fått tiotusentals försäkringslösa i Sverige – och många tvingas nu till socialkontoren. Samtidigt har man sänkt skatten mest för dem som har det bäst. Nu vill man fortsätta på den inslagna vägen i ytterligare fyra år. Det är det borgerliga beskedet. Det håller inte. Det har skapat färre jobb och fler socialbidragstagare. Och det återspeglar en människosyn som jag tror att en majoritet av svenska folket vägrar att ställa upp på.

Betyder det att alla ska återförsäkras som har kastats ut av denna regering ?

Jag hoppas verkligen att det blir en annan regering i höst.....nu är inte det vänstra blocket perfekt...men mycket humanare än det högra....

Ibland undrar jag hur det har kunnat bli så här när det gäller de sjuka....beror det på att det finns dom som verkligen har fuskat....som inte är sjuka utan arbetsskygga? Eller är det även lite avundsjuka i det hela ?
Eller kan det vara så att vårat samhälle börjar bli så hårt att leva i att vissa människor inte klarar det och av det får psykiska besvär , för att de känner att de inte klarar av dagens samhälle ?
De mår helt enkelt dåligt av alla krav .
Det finns nog inget svar som är det rätta utan det finns nog några här och där som faller in i beskrivningen ovan.
Synd bara att de som är lata och egentligen är friska har åsamkat detta misstroende i samhället.
Personligen tror jag inte att det är så många...vem vet...det kanske är bara en . :)


1 kommentar:

  1. Mja, den som tror att sossarna kommer att ställa saker tillrätta lär bli besviken, det framgår rätt tydligt av de frågor som sossarna undviker att svara på. Min gissning är att man mycket riktigt kommer att ta bort 'stupstocken' men att det kommer vara lika svårt som nu att få sin sjukskrivning godkänd. På samma sätt kommer de som lyckats bli sjukskrivna att jagas månadsvis med nya intyg som efter en viss tid kommer att underkännas slumpmässigt.

    Om du är intresserad av varför detta händer rekommenderar jag OECD:s rapport från 2007 som ger en idé om vad/vilka som styr svenska regeringar oavsett rådande färg, fuskretoriken är enbart framtagen för att skapa legitimitet åt nedmonteringen bland 'vanligt folk':

    http://www.oecd.org/dataoecd/45/44/38085928.pdf
    http://www.oecd.org/dataoecd/19/33/44652648.pdf

    SvaraRadera