söndag 17 oktober 2010

Höst och tomatskörd....


Hösten kan också vara väldigt vacker i solens sken med sina färger....men jag gillar inte när det blåser kallt.


Längtar redan till våren :).


Jag skulle inte ha nått emot om vi hoppade över vintern.....den bävar jag inför...det är tillräckligt kallt i sverige ändå.


Tomaterna har skördats..även de få gurkorna som blev.....nästa år ska jag sätta bara hon bloms gurkfrön....ett tipps jag fick av en yrkes odlare.

Hade jag fått en gurka för varje blomma så hade vi ätit ihjäl oss på gurka....

Fast tomater har vi fått i mängder....som synes :).....ändå är detta på bilden bara en liten del av skörden.

Det är gott med tomater och nyttigt....det finns lykopen i den röda färgen....och....

Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och kartläggning av dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier – 13 mot övriga karotenoiders 11 – och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna.

I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater.

Tomater och tomatprodukter har det största lykopeninnehållet i livsmedel, men lykopen förekommer även i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär och nypon. Som livsmedelsfärgämne har lykopen E-nummer E 160 d.

Halten lykopen i µg per 100g portion:

Livsmedel Innehåll
Aprikoser, på burk 65
Aprikoser 5
Grapefrukt, röd 1462
Tomatjuice, på burk 9318
Tomater, röda, kokade 4400
Tomater, röda, råa 3025
Vattenmelon 4868

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar