tisdag 16 november 2010

Utmattningssyndrom syns i hjärnan...


http://www.expressen.se/halsa/1.2213922/utmattningssyndrom-syns-i-hjarnan?viewstyle=print&standAlone=true&textStrl=1


Diagnosen utmattningssyndrom är omstridd. Men nu visar ny svensk forskning att tillståndet orsakar mätbara förändringar i hjärnan. Förändringar som är specifika just för personer med utmattningssyndrom.

- Det rör sig om en funktionsnedsättning på två områden i frontal loben. Där regleras det vi kallar exekutiv förmåga, det vill säga uppmärksamhet och långsiktig planering, säger Agneta Sandström, psykolog som i veckan lägger fram en doktorsavhandling i ämnet vid Umeå universitet.

.....................................................................

Just precis så är det....och förhoppningsvis kommer någon form av hjälp i framtiden....eller så är det bara vila som gäller och ett ändrat beteende.

Mina funderingar är även om det kan vara så att inte bara för mycket arbete och stora krav är boven utan även andra sjukdomar som man kämpar med under många år utan att få gehör för, tvingar fram även denna diagnos.

1 kommentar:

  1. Drar mig till minnes 2003 nånstans när folk stagades upp med antidepp och skickades tillbaka att arbeta sönder sig mer slutgiltigt, detta trots att socialstyrelsen var väl medveten om att USA hade sett en hel del skador av medicinering med antidepp över perioder längre än något år.

    Det ska bli vansinnigt intressant att få se hanteringen när väl skadorna börjar dyka upp här också, det enda vi kan vara säkra på är att det inte kommer stå någon ansvarig att finna från politiskt håll, dom sitter i Thailand och sippar på paraplydrinkar i solen.

    SvaraRadera