fredag 3 december 2010

ME/CFS min vardag ....


Hur jag hanterar min vardag.

Jag försöker skapa en viss balans så gott det går.
Jag har accepterat att så här är det och att jag får göra det bästa av situationen.

Jag har nog blivit bättre på att säga ifrån och visa vad jag tycker utan att få dåligt samvete.

Jag kämpar inte emot så mycket längre och jag tvingar mig inte till saker som jag inte egentligen orkar....fast ibland måste man göra saker fastän man inte har ork....jag får då betala det sedan med att jag måste vila extra mycket och under en viss tid beroende på vad jag gjort.
Men det finns ju saker man vill göra och bara måste och jag vet även att jag får betala.
Så är det bara.....jag kan inte sluta och göra saker för alltid för då finns det ingen mening längre.

När man har denna sjukdom får man lära sig att prioritera hela tiden....vad är viktigast och vad har jag för ork.....det är jättesvårt, när man vill så mycket men inte orkar.
Där är ett dilemma för mig...jag vill mer än jag klarar av.

Det är även väldigt svårt att behöva se dammtussarna föröka sig....se allt som man borde göra.....då brukar jag intala mig att det kommer bättre dagar och då kan jag göra något av dessa måsten som ligger på hög.
Måstena springer inte iväg ...tyvärr.

En sak jag brukar ta till när jag känner att tröttheten tar i...det är att gå ut...även om jag inte orkar gå någon lång sträcka den dagen så ska jag ut bara.....då tar jag kameran med...tar några foton....njuter av naturen..och är solen framme så känns det bättre.

Det gäller liksom att hitta något meningsfullt.....för sig själv.

Även om det är så simpla saker som t.e.x att vattna blommorna....eller sätta några fröer och få dom att växa.....skriva några rader här....ringa ett telefonsamtal och prata bort en stund...skriva ett mejl till någon god vän....

Sen måste man vänja sig vid att be om hjälp med det man inte klarar.....för att underlätta för sig själv.

Jag har också insett att man måste bara få vara ibland.....vad är det för någon som sagt att man ska komma till jorden bara för att arbeta ihjäl sig ?
Det behövs inte så dyra påkostade saker eller upplevelser för att man ska kunna känna ro och njuta av tillvaron.

Humor är jätteviktigt....jag har en kusin som jag brukar prata i telefon med nästan varje dag...och hon och jag kan skoja och skämta om vad som helst....sen har jag lilla gumman, hon har också en härlig humor...hon sprider solsken.

Jag tror i och med att man får denna sjukdom (även andra kroniska sjukdomar) så ser man livet på ett annat sätt....jag tar inget för givet längre och är nöjdare med mindre.

Det finns ju dagar som jag inte klarar något mer än just se till att få mat i mig och tvätta mig och klä på mig....då brukar jag ta den dagen som den är..en parentes....lyssnar på radion eller sätter på en cd med rogivande musik.....det får bli viloläge den dagen....jag tänker numera att så får jag ha det emellanåt .

Man får helt enkelt gilla läget..vara nöjd med det som är...göra något man tycker om...och inta ha dåligt samvete för alla ogjorda saker...att välja att se de positiva sakerna i tillvaron (vilket kan vara mycket svårt ibland )....men det kommer bättre dagar.

Men jag är ingen mästare utan jobbar hela tiden på detta..att överleva så bra som möjligt trots att det är så här.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/12/02/virus-misstanks-orsaka-sju/index.xml

http://www.dn.se/nyheter/sverige/virus-kan-ligga-bakom-trotthet-1.1220153

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar