måndag 17 januari 2011

Långpanne bröd....recept på begäran :).





Långpannebröd


50gr jäst

5dl mjölk

2msk honung

2 tsk salt

2-3msk olja

1dl krossad linfrö

5dl rågsikt eller havregryn

7dl vetemjöl

(man kan även blanda i solrosfrön, russin,

torkade aprikoser efter behag)


Smula jästen i bunken.

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt ).

Häll lite av mjölken över jästen och lös den.

Tillsätt resten av mjölken, honung, salt,

linfrön, rågsikt (havregryn),

och nästan all vetemjöl,

spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.

Låt jäsa övertäckt 40 minuter.

Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.

Tryck ut degen i långpannan.

Skär brödet i rutor och nagga.

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda 15 minuter i 225 grader.


2 kommentarer:

  1. Tack snälla.
    Skall prova att baka det en dag då livsandarna är vakna.
    Det är alltid spännande med nya recept, bakade mycket förut men nu lyser både lusten och orken.

    Det här brödet brukar jag göra ibland.
    Gillar du mörkt saftigt bröd så prova detta.

    .. 4 dl vetemjöl
    ..3 dl grahamsmjöl
    ..3 dl rågsikt
    ..4 dl blandade frön tex linfrö, rågkross,
    solrosfrön, pinjenötter, vetekli
    ..4 tsk bikarbonat
    ..1 tsk salt
    ..0,5 dl olivolja eller matolja
    ..0.5 dl mörk sirap ( går säkert lika bra med honung fast det blir inte så mörkt då )
    ..1 liter filmjölk

    Jag brukar även ta i ca 0,5 dl lingonsylt
    och ibland även russin efter smak.

    Blanda allt mjölet,frön, bikarbonat och salt
    i en bunke

    Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet.
    Man kan göra det för hand men jag brukar ta assistenten, det är lättare.

    Smeten skall va lite lös

    Häll i 2 smorda avlånga brödformar.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 100 minuter ( 1 tim och 40 min )

    Det här brödet går fort att göra , behöver inte jäsa, sköter sig själv i ugnen och är gott att variera med i bland.

    Tänk vad roligt det var förut då man orkade.
    Man bakade, lagade spännande mat, kunde göra pizzabullar på kvällen.
    Nu är man inte ens värd att bli trodd, nu bara existerar man, och dom enda som är glada för att man finns är nog barnen, mannen och mina djur.
    Hade man inte dom som betyder så mycket för en så vette sjutton om jag ens hade funnits.

    Hemska tanke, hur har det kunnat bli så?

    Ta vara på dig och tack igen för att du orkade skriva ner receptet.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack ska pröva brödreceptet nån dag med mera kraft...men måste byta ut rågmjölet mot nått annat mjöl eller till havregryn för jag tål inte rågmjöl och jag skippar nötterna också då det brukar klia av nötter....men hoppas det blir ett gott bröd ändå....tack...:)

    SvaraRadera