lördag 28 maj 2011

ME/CFS kroniskt trötthetssyndrom.....m.m


Hittade denna länk som jag tycker beskriver saken väldigt bra.....

http://www.fibromyalgi.nu/cfs.asp

"Vid undersökningar med en magnetresonanskamera har man sett onormala förändringar i inre delar av hjärnbarken och de liknar dem som en infektion kan orsaka."

Kan det vara detta som känns som hjärndimma eller syrebrist i hjärnan tro?

"Med tanke på framtida forskningsinriktningar är det viktigt att betona att den kliniska erfarenheten vid FMS liksom CFS starkt talar för att ett av huvudproblemen är felfunktioner i ”sensory gating” –mekanismen, d v s pannlobens förmåga att sortera och hantera inkommande sinnesintryck. Det handlar då om både yttre signaler t ex ljud, och inre, t ex smärtsignaler eller signaler från t ex mage-tarm."

"Sammanfattningsvis finns nu allt starkare indicier talande för att många långvariga trötthetstillstånd är orsakade av svårreversibla störningar i centrala hjärnfunktioner. "

Som jag känner det så får jag koncentrera mig till max om jag ska utföra något och om det samtidigt är störande ljud i min närhet.....det blir oftast kaos.....och ev. toalett besök.
Stress likaså...har den inverkan.....det blir kortslutning.
Även så har störande ljud den inverkan att jag blir otroligt sömnig.....skulle kunna somna där jag står.

5 kommentarer:

 1. Nikotin hjälper upp intryckssorteringen en del, du får börja snusa helt enkelt. :P

  Det är två substanser som har med sensory gatingen att göra, noradrenalin och nåt som kallas substans P, dessa båda funkar som ett gungbräde, när NA är låg blir SP hög och vice versa. Har för mig att nikotinet trycker tillbaka SP så att intryckssållningen funkar lite bättre.

  SvaraRadera
 2. Nä fy sjutton....inge snus för mig.
  Jag slutade röka helt för 23 år sedan..så inte tänker jag bli nikotinist igen....blä...å rök tål jag inte idag....och snus luktar illa. :).
  Men nog kan de va som du skriver....för visst var det så även på den tiden jag rökte och försökte sluta....hjärnan blev liksom oklar.

  Finns inget annat som trycker tillbaka SP ?

  SvaraRadera
 3. Mer noradrenalin. Fastfan vet vad som händer om man börjar mickla med dom receptorerna. Testa ett nikotinplåster och se om du märker nån skillnad.

  SvaraRadera
 4. Den dagen det blir för outhärdligt så kanske....fick den tanken själv...men vill inte hamna i nikotin träsket igen :).

  Den värsta dimman är bättre sen FK slutade jaga mig.....tror även det är sömnen som påverkar.

  SvaraRadera
 5. Det finns mycket skrivet om sensory gating och den s.k. P50 mekanismen som dämpar styrkan i responsen på audiovisuella stimuli om den nu funkar som den ska, det som skrivits är inte specifikt för ME utan beskriver mer generellt hur en störd mekanism kan modereras med bl.a. nikotin.

  SvaraRadera