fredag 27 april 2012

Tro inte på politikerna....säger Reinfeldt !

En sak har Reinfeldt rätt i och det är att "tro inte på politikerna i framtiden".

http://www.youtube.com/watch?v=0zFiNNeKkOA

Finns det någon som gör det ?2 kommentarer:

 1. Såhär tror jag att det ligger till:

  Politikerna har lånat ur pensionsfonderna till allt möjligt som kändes roligt att göra och hoppades (likt en förskingrande kassör med begynnande heroinmissbruk i en lokal idrottsklubb) att det skulle gå att ta igen de 'lånade' medlen när utdelningen väl började trilla in på 'investeringarna'.

  Första gången lånade man nånstans 300 miljarder (ungefär 20 ggr så mycket i dagens penningvärde) ur AP-fonderna för att kunna bygga miljonprogrammen och räknade med att lånet ganska snabbt skulle betalas tillbaka genom de enorma vinster som betongghettona skulle inbringa både i hyror och breddad skattebas.Ungefär 50 år senare kan vi konstatera att så knappast blev fallet.

  När väl den mentala spärren mot att 'låna' ur fonderna var borta gick det förmodligen fort, hur mycket som förskingrats på detta sätt är svårt att bedöma utan egentlig insyn i flertalet av de politiska beslut som dränerat pensionssystemet.

  Redan i mitten av 80-talet bör det statsfinansiella läget ha börjat bli prekärt för de kära folkvalda och man började förbereda ett systemskifte för att blanda bort korten allt medan man lånade till mellanskillnaden.

  Resten av storyn känner vi till, avregleringar, skatteomläggning, finanskris, påfyllning med 1½ miljon nya medborgare, sanering, pensionsreform, sjukförsäkringsreform, privatiseringar, blöjvägning ...

  SvaraRadera
 2. Ja och lika gör bankerna...

  SvaraRadera