måndag 14 maj 2012

Kbt:s frammarsch och varför ? Arbetslinjen ? Kristersson friserar som vanligt.


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=5103866

"Ångest och depression tillhör vår tids stora folksjukdomar. 
Upp till en fjärdedel av befolkningen drabbas nån gång i livet."

"De två mest utbredda behandlingsmetoderna, förutom läkemedel, är psykodynamisk terapi och kognitiv beteendeterapi, KBT.
I våra nordiska grannländer, och i Tyskland och Frankrike beskrivs de här metoderna som två skolor som kompletterar varandra. I Sverige har de ställts mot varandra av myndigheter och politiker. Resultatet har blivit ett mer ensidigt utbud av terapi för människor med psykisk ohälsa.
Kalibers granskning visar också att regeringens miljardstöd till KBT-behandlingar kan strida mot EU:s konkurrensregler."
Som vanligt så ligger det pengar bakom....bidrag så klart...eller det kallas för stadsstöd med ett finare namn.
Snabbkurser i kbt utbildning ger behörighet till dessa bidrags pengar.

Kristersson friserar sanningen igen !
Forskning säger att kbt inte hjälper men Kristersson friserar till det svar han vill ha och satsar mer pengar.....och förhalar sanningen.

Ska man kalla det hjärntvätt kanske....ibland undrar jag hur många där ute som tror att sjukdomen sitter i huvudet....när det "kanske" är så att det är en fysisk sjukdom som ger psykiska problem som biverkning.
Vissa s.k. kunniga hävdar att man kan vara deprimerad utan att själv veta om det. URK
Tror inte jag håller med om det.

Visst kan kbt vara bra men nog verkar det vara ett stort plåster utan verkan i många fall. 

Intentionen är arbetslinjen så klart !
 


1 kommentar:

  1. KBT har säkert sina kvalitéer, men när det används för att 'tänka bort' reella åkommor utan att något görs åt den underliggande sjukdomen blir det fel.

    2003-2005 var det poppis att dyvla på folk antidepressiva om det så bara rörde sig om nageltrång eller dyslexi, vid den tidpunkten var medicinen det billigaste sättet att få folk att känna sig lite bättre och således arbetsföra. Det gick t.o.m så pass långt att socialstyrelsen gav dispens från de normalt ganska omfattande testerna bara för att kunna göra preparaten tillgängliga. Med tiden har det visat sig att långtidseffekterna av dessa preparat inte är så trevliga, detta skiter dock våra politiker i.

    Det handlar bara om stålar, att få in några skattekronor till innan folk rasar ihop slutgiltigt.

    SvaraRadera