söndag 29 juli 2012

Mikael Whie....du är go :).

http://www.expressen.se/debatt/mikael-wiehe-tack-reinfeldt-for-allt-du-gjort/

Det är lätt att efter varje nyinspelad skiva drabbas av tvivel och tomhet. Var ska man hitta nya ämnen som inspirerar och engagerar? När ska man lyckas mobilisera tid, ork och energi? Men det är också verkligen sant som Dalai Lama säger: "Våra fiender är våra bästa läromästare." Och de år som har gått sedan den borgerliga alliansen tog makten 2006 har verkligen varit synnerligen lärorika. För detta vill jag tacka mina läromästare.
Tack Sveriges regering och ministrar för alla lustiga turer, snedsteg och klavertramp. Tack för licensskolk, svartavlönade hembiträden och skatteparadisplacerade inkomster som så tydligt har gett exempel på total okänslighet och oförståelse för folkflertalets villkor.
Tack Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för försämring av a-kassa och sjukförsäkring som så drastiskt har ökat klyftorna mellan de som har och de som inte har och knivskarpt dragit gränsen mellan "dem" och "oss". Tack Sten Tolgfors för okritiskt stöd åt nykoloniala krig i Irak och Afghanistan och osjälviskt offrande av unga svenska soldaters liv på de multinationella vinsternas altare. 


Tack Nyamko Sabuni
för bekymmerslöst förhållande till ghettoiseringen av storstädernas förorter. Tack Maud Olofsson för principfasta angrepp på allt vad folkhemmet har stått för av trygghet, rättvisa och solidaritet. (Kappvändningen i kärnkraftfrågan var ett strålande exempel på att framtiden är värd att offra för kortsiktiga opinionsvinster.) Göran Hägglunds fiskande i högerpopulismens grumliga vatten ger mycket att tänka på. Carl Bildts okritiska hyllande av krigsförbrytare som Henry Kissinger och aktieklipp i vapen- och oljeindustrin har varit pedagogiska mästerstycken, Mats Odells utförsäljningar har visat för alla vad äganderätten är värd när den tillhör folkflertalet och Jan Björklunds försök till militarisering av skolan lyser som en blodig rotting mot en fullkritad tavla.

Jag vill också tacka Sveriges banker, näringsliv, direktörer och styrelsemedlemmar för handfast undervisning i hur kapitalismen fungerar utan demokratisk kontroll. Hur roffandet, plundrandet och spekulerandet med andras pengar inte känner några gränser. Hur girigheten och snikenheten tillåts att slå ut allt sunt förnuft. Hur storhetsvanvettig självöverskattning anses ge rätt till löner trettio, fyrtio gånger högre än de egna anställdas. Samtidigt som man ordinerar stålbad, svångremmar och eklut åt "de andra".
Tack också alla nyliberala fanbärare och trumpettutare som genom ideologisk nit och högljutt förespråkande av den starkes rätt väckt motståndet och klasskampen till nytt liv.
Tack Jimmie Åkesson för idogt och konsekvent illustrerande av hur en blågul helyllerasism ser ut.

Tack alla borgerliga
debattörer och ledarskribenter som aldrig svikit den självpåtagna uppgiften att i vått och torrt stödja den regering som bäst företräder medelklassens egoistiska ekonomiska intressen.
Tack alla religiösa fundamentalister - kristna, judiska, muslimska eller av annan tro - som så tydligt har visat att religiös extremism i grunden handlar om mäns rädsla för kvinnor och att det är livrädda män somhar skapat Gud till sin avbild för att tillfredsställa sina egna behov av makt och odödlighet.
Och sist men inte minst, tack kära kungafamilj för tydligt klargörande av nödvändigheten av en grundlig och slutgiltig uppgörelse med resterna av en feodal samhällsordning.
Tack vare er alla fann jag ämnena, engagemanget, inspirationen, tiden, orken och energin att göra min nya skiva.

Skriver Mikael Whie i en debattartikel.

Visst är han underbar Mikael ?
Så klarsynt klär han av maktens elit :).
Men jag undrar om denna elit bryr sig...eller om de bara hånflinar i sin ännu så länge trygga oåtkomlighet ?
Men men....en vacker dag spricker bubblan :).

4 kommentarer:

 1. Grundtipset är att dom flinar stort.

  I dessa kretsar blir man omåttligt förtjust om någon blir arg. Bl.a är det lite sport att blåsa hantverkare genom att man beställer ett jobb och sen börjar diskutera räkningen när den presenteras för att pruta till hälften eller så och sedan berätta för kompisarna om bedriften.

  Om Wiehe sägs att han tog halva Hoola Bandoolas intäkter med hänvisning till att det var han som skrev gruppens låtar. Så mycket för den socialismen.

  Men en bra drapa var det onekligen.

  SvaraRadera
 2. Ojdå....där ser man.
  MMMM anar att makens eliter har det som sport....men en dag kommer räkningen för dom med och då kan dom inte komma undan. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. We've got plenty of rope. :)

   Radera
  2. Ujuj maktens eliter skulle det stå...inte makens :) /Kajza

   Radera