lördag 29 december 2012

Lönedumpning ! Fas 3 ! Aktiverings jobb !http://hansaberg.wordpress.com/2012/10/07/valfardsjobb-for-langtidsarbetslosa-bra-ide/

Herr Åberg skriver......Två nationalekonomer framför på DN Debatt idag tanken att våra offentliga arbetsgivare ska ta på sig att anställa Fas 3 personer i s k ”välfärdsjobb”. Det skulle stärka välfärden, samhället och inte minst den individ som är långtidsarbetslös. Forskning visar att ju mer aktiveringsjobben (Fas 3) liknar verkliga jobb desto större sannolikhet att kunna återfinna en plats på reguljära arbetsmarknaden. Dessutom hävdar skribenterna att staten skulle spara betydande belopp; hur framgår dock inte.

Vidare skriver Herr Åberg:  Jag tycker det verkar som en bra idé.
..............................................................................
Nu beror det ju på hur man ser på saken anser jag.....det är bra  att skapa nya "arbeten" men varför i herrans namn på detta viset ?.......Det ser ut som omtanke men är inget annat än hopkok av hjärtlösa typer.....eller kan man ha ett hjärta av sten ?
Jag undrar vad dessa slavar ska utföra för sysselsättning som är snarlika andra arbetsuppgifter....ska man återinföra pottkuskarna på sjukhusen då.....med slavlön ?
För idag bäddas inga sängar och inga patienter tvättas ! (Det grundar jag på min egen erfarenhet.)
Att detta skulle stärka individen är trams....tvärtom...det är nedvärderande att behöva utföra aktiverings åtgärder (arbeta) för en slavlön !
Återinför yrkeskategorin istället och med en riktig lön !
Men för de som lever på samhällets topp är det ju bättre.....då kan dom slå sig för magen och kosta på sig flera fester och lite mer i bonusar och passa på att höja sina egna löner för det är dom ju värda...inte sant....dom som redan har fantasilöner !
Nu till kärnan i resonemanget .....om säg så där 10-50 år.....hur ser arbetsmarknaden ut om detta får fortsätta ? 

Genom att t ex sätta upp ett mål om att 1 % av jobben ska utgöras av dessa ”välfärdsjobb” så skulle det beredas plats för  fyra hundra personer i den del av offentligheten som jag verkar i; Stockholms läns landsting.  Ett av hundra jobb låter ju inte som någon omöjlighet och borde sen lätt kunna skalas upp. Tycker Herr Åberg !

Vackert Herr Åberg....Lätt kunna skalas upp ? Just det ....tills det bara finns slavar på våra sjukhus som ska sköta om dig när du ligger där och behöver hjälp....säg att du behöver en smärtstillande spruta....men slavarna får ju inte ge dig en spruta.....så kanske nått liknande duger Herr Åberg....som lite positivt tänkande kanske...:). 


 

5 kommentarer:

 1. Dagens arbetsmarknad är effektivt rensad från personer med olika begränsningar; sk ej högpresterande människor. Det tycker jag är fel. Mer insatser krävs från arbetgivare, myndigheter och vanliga medmänniskor för att få in dessa i arbete igen. Det innebär inte att de kommer ersätta vanliga jobb till lägre kostnad. Hur skulle det gå till?
  Men däremot att de bereds en möjlighet att utföra en arbetsuppgift som kanske idag inte utförs eller görs med vänsterhanden av personer vars uppgift egentligen är en annan. Jag förstår inte hur du kan tolka det som något negativt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför anställa när det går att få inkomst (5000kr/månad/person) på människor ?
   Där är pudelns kärna !

   Radera
 2. Det hade väl varit ok om syftet var att sysselsätta arbetslösa och få dem att komma närmare arbetsmarknaden. Men i nuvarande form är FAS 3 bara ett bidrag för att ge arbetsgivare betald arbetskraft och slaven själv får så lite pengar att det är omöjligt att leva på utan backup.

  Ludde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det Ludde....vissa ser bara en sida av medaljen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera