lördag 11 januari 2014

Brödberoende – hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa.

http://www.kostdemokrati.se/optimal/2012/08/22/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/

Hur Vete (och gluten) Triggers Viktökning, prediabetes, diabetes och mer.
Denna nya moderna vete kan se ut som vete, men det är annorlunda på tre viktiga sätt som alla driver fetma, diabetes, hjärtsjukdomar, cancer, demens och mer.
  1. Den innehåller en Super Stärkelse - amylopektin En som är super gödning.
  2. Den innehåller en form av Super Gluten som är super-inflammatorisk.
  3. Den innehåller former för en Super drog som är super-beroendeframkallande och gör att du längtar efter och äter mer. 
Att byta vitt vetemjöl mot fullkorn är ungefär som om en rökare som röker cigaretter utan filter skulle gå över till ”hälsosamma” filtercigaretter.
http://drhyman.com/blog/2012/02/13/three-hidden-ways-wheat-makes-you-fat/


Men varför kommer problemen nu? Vi har ju ätit »vårt dagliga bröd« i årtusenden.
Jo, dagens vete är genetiskt förändrat för att ge livsmedelsproducenterna största möjliga avkastning till lägsta möjliga kostnad. Det moderna industriella vetet ger oss så höga blodsockerkickar att det skapar ett beroende likt nikotin och alkohol.
Brödberoendet stimulerar aptiten, utlöser hungerkänslor och triggar oss att överäta.
Resultatet leder till »vetemagar« och en rad hälsorisker, som diabetes, kroniska inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar.

Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av glutenproteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.

Faktum är att det vete som vi äter idag, har vi bara ätit under cirka femtio (50) år, de övriga 9950 åren åt vi en helt annan sorts vete. Vi människor har mer gemensamt med schimpanser än vad det gamla vetet (enkorn) har med det moderna högavkastande vetet (Triticum aestivum) som vi äter idag.
Det hybridiserade dvärgvetet som helt slagit ut ”enkorn” – har ökat avkastningen med tio gånger (!) på samma gång som bakegenskaperna har förbättrats. Men hur den nya veteprodukten (hybridiserat dvärgvete) påverkar människans hälsa – det glömdes bort.

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Enkornsvete
.........................................................................
Alltså kan man sammanfatta detta som så: Att vi utan vetskap och i god tro har blivit beroende av denna super inflammatoriska gödningsprodukt !
Kul kul kul :(.
Nu har väl inte gödningen lyckats på alla än.....tack och lov...men hur mår vi i våra magar och i våra kroppar ?
Hur ska vi komma tillrätta med detta ?
Ska vi fortsätta att låtsas som om det regnar och låta matindustrin droga, göda och göra oss sjuka eller ska vi göra nått åt problemet ? 


1 kommentar:

  1. http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fdrhyman.com%2Fblog%2F2012%2F02%2F13%2Fthree-hidden-ways-wheat-makes-you-fat%2F

    SvaraRadera