lördag 4 april 2015

Kosten betydelse och mag/tarm kanalens mående och tillfrisknande vid ME och Fibromyalgi.

Först ska jag säga att jag är ingen fanatiker på något vis....jag kan synda mellan varven och med vetskapen att jag kommer att få betala (kanske) med ont i magen och täta toabesök och eventuellt helt urlakad.
Om jag backar tiden ett par år så är det en stor skillnad på hur jag mådde då och nu.
Jag började hos min alternativ behandlare Kenneth då....jag var helt utslagen...hade legat på sofflocket mest hela tiden under en veckas tid efter att ha ätit en blodtrycks tablett som heter Plendil .
Fy sjutton hur mysko jag mådde :(.
När jag åkte hem efter första kraniosakrala behandlingen hos Kenneth spirade hopp i mitt hjärta igen :)....och jag kunde böja på nacken som jag inte kunnat på länge.
Sjuk i Me har jag varit länge och min mage har alltid varit känslig....jag hade ofta ont i magen som barn också....samt efter radiojod behandlingen jag fick p.g.a Grawes sjukdom (Giftstruma med ögonsymtom) så blev magen helt galen...fick ont av allt jag åt och magen svällde så jag såg gravid ut vid 52 års ålder ;).
Men nu till vad Kenneth sa vid första besöket....Jag hade störd funktion i hela magtarm kanalen :(.
Så jag skulle vid nästa besök ta med saker jag brukade äta , så skulle han testa vad som gav mig kraft och vad som tog min kraft.
Han sa också att vi med ME har läckande tarm.
Nu blir inte man av med problemet läckande tarm över en natt...det tar tid att testa igenom allt man misstänker och tråkigt är det när man inte bör äta sånt man gillar och som ska vara bra enligt alla experter.  Som typ bananer och broccoli....:P....listan min är lång numera :P.
Men det är min kropp som inte vill ha det...någon annan kanske mår bra av bananer och broccoli....så för bästa resultat bör man gå till någon som kan testa på kinesologiskt vis....vad som är läkande för just den personen.
Plendil tabletten testade jag också och Kenneth sa om just den att den kan du inte äta för den blir du sjuk av...jättesjuk.
Hur går testet till ? Jo...jag gör små paket som jag lindar in i folie för att Kenneth inte ska se vad som finns i dem. Så lägger han dem på min  magen....vid solar plexus....han känner på mina pulsar i nacken....blir det virrigt så är det fel att äta just den produkten annars är det ok ...mer  ingående hur han känner vad som ger mig kraft och vad som är neutralt det vet jag inte.
Men genom att ta bort många produkter helt och hållet så har min mage blivit successivt bättre.
Min lista är rätt lång och det är lite lurigt för vi kan ta t.e.x ost....Herrgård går bra men inte hushållsost....Om vi tar choklad så är det nej till alla sorter förutom en sort som heter Plamil och är ekologisk....jo å så en mjölkfri sort som jag inte kommer ihåg namnet på men finns på Ica .
Sen kan vi ta korven...inte alltid den är bra bara för att det är mycket kött procent i den....nä nä ( är väl nå annat skit i den för att hålla nere priset :(.
MSM står på nej listan för mig...även färska råa bär...men tillagade är bra....när jag kommer till teer så är det lika där...inte många som är ok för mig.
Jag testade B-complex piller Life....nänä .
Inga skorpor eller kex eller fröbröd ...nej till örtbuljong, koccosfett, honung, solrosfrön. päron, torkade apricoser, paprika, lactosfritt hårt bröd, lactosfri mjölk men grädde går bra :/.
Listan kan göras längre...men det är min lista....du som läser detta måste själv få testat vad som gäller för dig....för att tarmen ska kunna läka.
Avdelningen bröd är också ett kapitel för sig....en del sorter går bra andra inte.
Men där känner jag att bäst mår jag om jag inte stoppar i mig så mycket bröd per dag....rena rama döden är att äta en köpt bulle....inte lite socker i dom inte ;) å annan smörja :P.
När det kommer till färdiga röror och kemikaliesmörja samt annat icke nödvändigt för kroppens tillfrisknande så finns det ingen anledning att äta sånt.
Alla dessa konsistensgivare och smakförstärkare är på min dödssynd lista ;)....är inte gott heller :).
http://www.kostdemokrati.se/optimal/2012/08/22/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/
Bullar gillar jag....hembakta naturligtvis....men de finns inte med varje dag....nä, bara någon gång ibland.

Fakta om modernt vete

Gluten från en vetesort kan strukturellt skilja sig avsevärt från en annan.
Glutenproteinerna hos ”enkorn” är exempelvis distinkt annorlunda jämfört med dessa proteiner hos ”emmervetet” (ursprungligt vete), vilket i sin tur skiljer sig från glutenproteinerna i ”Triticum aestivum” (de moderna hybridiserade dvärgvetet).

Allt handlar inte om gluten.

Gluten är inte den enda misstänkta skurken som lurar i vetemjölet. Utöver gluten finns det runt 2o procent icke-gluteninnehållande proteiner i vete. Dessa innefattar albuminer, proaminer och globuliner, vilka också  kan skilja sig åt mellan olika vetesorter.
Totalt finns mer än tusen andra proteiner med olika uppgifter, som att skydda spannmålet mot patogener, ge motståndskraft mot väta och att ha reproduktiva funktioner. Det finns agglutininer, peroxidaser, α-amylaser, serpiner och acyl-CoA-oxidaser, för att inte nämna de fem formerna av glycerinaldehyd-3- fosfatdehydrogenas. Vi ska också nämna B-purothionin, puroindolin a och b samt stärkelsesyntaser.

Som om inte detta smörgåsbord av proteiner/enzymer vore tillräckligt, har livsmedelsproducenter börjat tillsätta svampenzymer som cellulaser, glykoamylaser, xylanaser och β-xylosidaser för att förbättra jäsningsprocessen och veteprodukternas konsistens.
Många bagerier tillsätter också sojamjöl i degen för att den lättare ska blanda sig och bli vitare, vilket gör att ytterligare en samling proteiner och enzymer tillkommer.
Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av glutenproteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.

Men varför kommer problemen nu? Vi har ju ätit »vårt dagliga bröd« i årtusenden.
Jo, dagens vete är genetiskt förändrat för att ge livsmedelsproducenterna största möjliga avkastning till lägsta möjliga kostnad. Det moderna industriella vetet ger oss så höga blodsockerkickar att det skapar ett beroende likt nikotin och alkohol.
BINGO !!!! ;)
http://www.kostdemokrati.se/optimal/2012/08/22/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/
http://www.spelt.se/

Om man ändå fick rensa upp i livsmedelsträsket ;).
Det finns så mycket produkter som vi inte behöver utan som vi blir sjuka av istället. 
Produkter som skapas för att vi ska bli beroende ...usch. 
 
Frågor ? :)

2 kommentarer:

  1. En komplettering :).
    Miljön är otroligt viktig när man äter....om det är bråkigt och hög ljudnivå så är det lika bra för mig att avstå att äta.
    Att äta på Ikea en dag vid avlöningsdatumet är som att be om magplågor ;).
    Vi människor behöver lugn och ro vid måltiderna.
    Att ha en bordsgranne som skottar in maten med en hastighet som om hen aldrig sett mat förut är också väldigt stressande ;).
    Stackars alla barn som måste äta i stimmiga matsalar.

    SvaraRadera
  2. http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/

    SvaraRadera